STORE KLASSIKERE, SJÆLDNE FILMPERLER, SPÆNDENDE EVENTS

CINEMATEKET I BIFFEN er stedet, hvor du hver tirsdag og andre udvalgte dage kan opleve filmhistoriens vigtigste værker og nye filmperler. Her kan du se klassikere, kultfilm, stumfilm, mv., som er med til at holde filmhistorien i live, og som ellers ikke finder vej til de danske biografer. Cinemateket er filmhistoriens bibliotek, og gennem Biffen bliver det tilgængeligt for nordjyderne. 

Filmene udvælges af Cinemateket og Biffen i fællesskab og vises i Biffen i det historiske Nordkraft - den perfekte ramme for en aften i filmhistoriens navn. Ofte suppleres filmene med introduktion, mad eller musik, der løfter oplevelsen.

Her på siden, kan du se det aktuelle program. OBS! Filmene er uden danske undertekster, medmindre andet er anført. 

Entré 100 kr. Forhøjet entré ved events og helaftensfilm. 

Februar

HIMLEN OVER BERLIN

Tirsdag 27. februar kl. 18:30

Filmen introduceres af sognepræst Steen Thomsen.

’Himlen over Berlin’ er en af 1980’ernes absolutte hovedværker. En storbysymfoni på metafysisk himmelflugt, fortalt i et svimlende filmsprog, som transcenderer tid og rum, og som stiller spørgsmålet: hvordan ser verden ud for engle? Wim Wenders unikke film er en blændende lyrisk meditation over livet, kærligheden, tiden og forgængeligheden – og den synes at forudsige Berlinmurens fald to år senere. Wenders er ikke politisk orienteret, men snarere poetisk og eksistentielt søgende. Filmen har en tilsvarende sanselig billedæstetik, skabt af fotografen Henri Alekan, der blev berømt for sit kameraarbejde på Jean Cocteaus ’Skønheden og udyret’. I centrale roller brillerer stjerner som Peter Falk og Bruno Ganz i samspil med Solveig Dommartin – og undervejs farver rockguden Nick Cave fortællingen med en karismatisk optræden.

 

Marts

BIRDMAN

Tirsdag 5. marts kl. 18:30

Vi tager forskud på det store Oscar-show og byder på bobler inden filmen.
Alejandro González Iñárritus firedobbelte Oscar-vinder med en brillant Michael Keaton i rollen som Riggan, følger en berømt skuespiller, der prøver at lægge sin mainstream-profil bag sig og genføde sig selv som seriøs teaterinstruktør. Nu spidser det til. Vi følger Riggan tæt på – nærmest i berøringsafstand – i timerne op til Broadway-premieren, og forventningerne er tårnhøje. Byens hårdeste anmelder spidser pennen, skuespillerne har krise, familien snærer, og ikke mindst stikker Riggans alter ego, Birdman, næbbet frem på de mest ubelejlige tidspunkter og borer i Riggans svigtende selvtillid og labile kunstnerjeg. Tilsæt et jazzet tromme-soundtrack og en kameramæssig tour-de-force af fotograf Emmanuel Lubezki – så har du følelsen af at være helt inde i Riggans tornado af et sind.

 

1917

Tirsdag 12. marts kl. 18:30

It's a long shot,' siger englænderne, når noget bliver svært at gennemføre, og udtrykket dækker godt både handling og fortælleteknik i '1917' – en film, som helt bogstaveligt ser ud som om, den er skudt i en optagelse, et ”longshot”. To unge soldater (bundtroværdigt spillet af Dean-Charles Chapman og George MacKay) skal under første verdenskrig forhindre et baghold. I kapløb med tiden skal de bringe en vigtig meddelelse frem til et afsidesliggende hjørne af fronten. Turen gennem det brun-mudrede, uhyggelige ingenmandsland er skildret næsten uden klip og fotografen Roger Deakins – der selv kravlede rundt i skyttegravene for at sikre filmens fængslende billeder – modtog fortjent en Oscar for cinematografien. Som tilskuer efterlades man stakåndet, overvældet og en monumental oplevelse rigere.

 

OSCAR SHORTS 2024 - ANIMATION & LIVE ACTION

Lørdag 16. marts kl. 14:00

Oplev de Oscar-nominerede kortfilm. Vi hygger i pausen mellem de to filmsektioner.
De prestigefyldte Oscar-statuetter uddeles hvert år af det amerikanske Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Oscar-ceremonien anses for at være en af de vigtigste prisuddelinger i filmens verden. Denne eftermiddag kan du opleve alle de nominerede kortfilm i kategorierne Animation og Live Action på det store lærred. Blandt de 10 film er bl.a. Dave Mullins ’War Is Over!’ inspireret af John Lennons og Yoko Onos musik og eneren Wes Andersons seneste udspil ’The Wonderful Story of Henry Sugar’.

Der er en pause på 20 minutter mellem de to kategorier.

 

BLOODSPORT - KAMP TIL DØDEN

Tirsdag 19. marts kl. 18:30

Med et plot og en spændingskurve, der er mere velsmurt end et schweitzerur, er ’Bloodsport’ et mønstereksempel på, hvordan man skruer en effektiv actionfilm sammen – ja, en velfungerende film i det hele taget! Militærmanden Frank er godt skolet af asiatiske mestre udi kunsten at slås. Vel at mærke på den 'sofistikerede' måde, hvor en stor del af udøvelsen er funderet i meditation, koncentration og respekt. Men da Frank beslutter at rende fra sit jægergrønne hverdagsliv for at deltage i en myteomvundet kampsportsturnering i Hong Kong, kan han godt forberede sig på, at det ikke er alle modstandere på det hvide underlag, der er lige fine i kanten.

 

SUNSET BOULEVARD

Tirsdag 26. marts kl. 18:30

Moovy Podcast introducerer filmen.
Billy Wilders sublime svanesang for Hollywoods guldalder har Gloria Swanson i en glansrolle som stumfilmens store diva, Norma Desmond, der nu bor tilbagetrukket i Beverly Hills. Hun har knapt været uden for en dør, siden talefilmen krævede ‘stemmer’ frem for ‘ansigter’. Hendes fans sender dog stadig breve, og hun planlægger et comeback. Joe Gillis, en arbejdsløs forfatter i pengenød, påtager sig at renskrive det håbløse manuskript, som skal genetablere Normas stjernestatus. Joe flytter ind i hendes palæ, hvor alt er bygget op omkring bedrag.

 

April

THELMA & LOUISE

Tirsdag 2. april kl. 18:30

Kom og vær med til at fejre Biffens 35 års fødselsdag. Vi byder på lagkage før filmen. Billetten koster kun 50 kr.
I Ridley Scotts ikoniske 90’er-roadmovie ’Thelma & Louise’ tager to fandenivoldske feminister (Geena Davis og Susan Sarandon) på flugt fra deres kontrollerende mænd og ufrie liv. Hvad der først skulle have været en rask lille pige-weekend, udvikler sig efter et grænseoverskridende voldtægtsforsøg til en flugt gennem det sydøstlige USA i en Ford Thunderbird, der er lige så fræk, som de to veninders vokabular og tricks mod vulgære mænd.

 

SAULS SØN

Tirsdag 9. april kl. 18:30

En gribende holocaust-film om en jødisk kz-fange, der desperat søger det menneskelige i en koncentrationslejr, hvor undergangsstemningen råder. Filmen er et fascinerede portræt af den jødiske fange Saul, som ikke forlader billedet på noget tidspunkt, men faktisk følges så tæt, at Auschwitz’ rædsler visualiseres gennem hans blik. Saul en del af den såkaldte Sonderkommando – fanger der gives kortvarige privilegier mod til gengæld at assistere nazisternes folkemord.

 

DEN STORE MAND

Tirsdag 16. april kl. 18:30

En af De Palmas mere syrede produktioner. Winslow Leach (William Finley) er en genial, men naiv komponist, der imponerer alle med sin Faust-inspirerede rock-opera. Men den djævelske pladeselskabsejer Swan narrer værket fra Leach, så han kan åbne rockpaladset The Paradise. I et forsøg på at få sin musik tilbage må Leach gå til ekstremer, der ændrer både Swans og hans eget liv.

 

BREAKING THE WAVES

Tirsdag den 23. april kl. 18:30

Filmkritiker Per Juul Carlsen introducerer.
‘Breaking the Waves’ blev von Triers store internationale gennembrud. Han vandt til sin store skuffelse endnu engang ‘kun’ juryens specialpris i Cannes (Mike Leigh løb med Guldpalmerne), men filmen blev et tilløbsstykke verden over. For von Trier blev filmen også et spring over i en anden form for filmfortælling. Det er ikke længere genreironien og de postmoderne universer, der driver værket. Snarere er følelsen alt.

 

REBET

Tirsdag 30. april kl. 18:30

Inspirationen til Hitchcock-thrilleren 'Rebet' kom fra en virkelig hændelse i 1924, den såkaldte Leopold-Loeb-sag, hvor to studerende myrdede en teenagedreng. I Hitchcocks bearbejdning strangulerer to unge mænd en studiekammerat og skjuler liget i en dragkiste. Denne bruges senere på morbid vis som serveringsbord under et selskab for parrets og den afdødes venner og familie.

 

"Et Cinematek er en biograf, der beriger filmkulturen ved at holde filmhistorien i live for forskere, filmskabere og offentligheden gennem visning af historiske film og filmkulturelle værker, som ellers ikke ville finde vej til et filmlærred. Cinemateket er for filmen, hvad biblioteket er for bøgerne og kunstmuseet for billedkunsten."

Det Danske Filminstitut.